Life!
Door: Margot
Blijf op de hoogte en volg Margot
09 Augustus 2014 | Frankrijk, Montreuillon
Bij dit levensloopjaar hoort ook het opschonen van alle burdens of life, inclusief mijn spullen, mijn kasten, mijn foto's, inclusief de aantekeningen op mijn Ipad:
"Het geluk van het leven hangt af van de kwaliteit van je gedachten" (Marcus Aurelius)
Ik Tsjaad las ik veel over geluk. Het meest herinner ik me de maakbaarheid als geluksfactor, en de betekenis van vrienden. Mijn thema nu is stilte. En ja, het moet stil zijn in je hoofd om de kwaliteit van je gedachten te kunnen peilen.
"Filosofie helpt ons de essentie te begrijpen, over alledaagse vragen te denken."
Ten dele waar, vind ik. Het kan ook verwarren, vervreemden. De boeken van Joke Hermsen bijvoorbeeld komen mij deze dagen gekunsteld voor.
De tuin van Epicurus: iedereen mag iedereen aanspreken, iedereen mag aangesproken worden. Dit vond ik echte ontdekkingen. Het werkte fantastisch. Iets wat zo normaal is als maar zijn kan, werd als regel gesteld voor die ene dag.
Na mijn bezoek aan Jonas, Maaike en Meander in Dublin realiseerde ik me weer dat de ware tuin van Epicurus in Ierland ligt.
En toen een lezing van Alain de Botton, over de Troost van de Filosofie. Nog één keer lees ik mijn aantekeningen over, en dan delete ik ze...
"Melancholy is my favourite negative emotion."
"My favourite philosopher is Seneca."
"Be aware that life is suffering! Pascal, Boeddha, ..."
"Catholics don't beleave in fault (St Augustine)
Emphasis on the senses; music, the senses, sounds!"
"Teaching happens through the body and not through the mind."
Vooral die laatste uitspraak is mij uit het hart gegrepen.
De geest onderscheidt ons van de dieren en de planten, maar belemmert ons ook vaak om de taal van het lichaam te spreken.
12 Augustus 2014 - 16:42
Yvonne Wijnands:
Nog even over stilte. Ken je de lezing van Eckhart Tolle over de kracht van stilte? Er is een DVD en klein boekje van. Hij hield in 2010 hier een lezing over in Rotterdam. Ik heb de DVD gekregen en nog niet bekeken maar hem kennende is het vast interessant. Zie ook de Dvd's van hem over de workshop die hij in Findhorn heeft gegeven.